3D betongeprinte woningen in Eindhoven
f 30 april 2021

Eerste bewoners 3D-betongeprint huis in Eindhoven krijgen de sleutel

Een echte primeur in Eindhoven. Daar is het eerste bewoonbare huis gerealiseerd dat rechtstreeks uit de 3D-printer komt. Op vrijdag 30 april jl. nam de eerste huurder de sleutel in ontvangst. Van den Heuvel Afbouwgroep mocht meedenken aan dit innovatieve project. Ook sponsorden en verzorgden we het stuc-, schilder- en tegelwerk.

Project Milestone

Gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos realiseerden samen het eerste bewoonbare huis dat rechtstreeks uit de printer komt. Dit onder de projectnaam Milestone. De woning, die op vrijdag 30 april is opgeleverd, is de eerste van vijf woningen van 3D-geprint beton, die de komende jaren neergezet worden in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven. Alle vijf de Project Milestone woningen worden daadwerkelijk in gebruik genomen, en dat is een wereldprimeur.

Over het huis

Het huis is een vrijstaande gelijkvloerse woning met 94 vierkante meter netto vloeroppervlak, een royale woonkamer en twee slaapkamers, in de Eindhovense wijk Bosrijk. De woning heeft de vorm van een grote zwerfkei. Dat past goed bij de natuurlijke locatie, en het demonstreert mooi de vormvrijheid die 3D-betonprinten biedt. Dankzij een extra dik isolatiepakket en aansluiting op het warmtenet is de woning zeer energiezuinig en comfortabel, met een energieprestatiecoëfficiënt van 0.25.

Snel & duurzaam gebouwd

Geprinte woningen kunnen in principe een stuk sneller gebouwd worden, met meer flexibiliteit en gepersonaliseerde ontwerpen. Bovendien is het duurzamer, doordat er minder beton voor nodig is. De ambitie van de partners van Project Milestone is om met 3D-betonprinten uiteindelijk te komen tot een duurzame bouwmethode die bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort.

Leren tijdens bouwproces

De vijf huizen van Project Milestone worden na elkaar gebouwd, zodat bij elke nieuwe bouwronde maximaal geleerd kan worden van de vorige. Binnenkort starten de projectpartners aan het ontwerp voor de volgende woningen, die meerdere verdiepingen krijgen, waarvoor de techniek verder ontwikkeld moet worden.

 

Meer informatie over project Milestone? www.3dprintedhouse.nl

www.3dprintedhouse.nl

Project Milestone
3D betongeprinte woningen
Huis uit de 3D printer